LANTAARNKLOKJE T. Allen London Ca. 1760

Lantaarnklokken

M&R186

LANTAARNKLOKJE
Gesigneerd: T. Allen London
Circa 1760
Engeland

Uurwerk
Dit lantaarklokje heeft een tussen messing platines geplaatst uurwerk en gaandwerk met spillegang en slinger. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk. Het gaand- en wekkerwerk worden elk aangedreven door messing gewichten.

Wijzerplaat
De getoogde messing grondplaat is voorzien van een verzilverde cijferring met gegraveerde en zwart ingelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding. De cijferring is aan de binnenrand voorzien van kwartierstreepjes. De toog is voorzien van een verzilverd rond signatuurplaatje met daarop de signatuur T. Allen London. Om het signatuurplaatje en om de cijferring zijn krullend bladmotieven gegraveerd. In het gematteerde centrum van de wijzerplaat bevindt zich de verzilverde wekkerschijf. Deze is voorzien van gegraveerde Arabische uurcijfers. De opengezaagde klavervormige punt van de stalen wijzer geeft de tijd aan en met de achterzijde van de wijzer wordt de wekkertijd ingesteld op de wekkerschijf.

Kast
De gehele kast is vervaardigd van messing en is aan beide zijden voorzien van een deurtje. De kast is in zijn geheel versierd met fraaie gravures in krullend bladmotief. De getoogde wijzerplaat steekt aan alle zijden naast het kastje uit. Bovenop, deels achter de toog, is de bel geplaatst met een enkele beugel.

Gangduur 24 uur

Hoogte 12,5 cm.
Diepte 8,5 cm.
Breedte 9 cm.

Literatuur
Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, blz. 12.

De maker
Thomas Allen was werkzaam in London aan Drury Lane van 1749 tot 1758 ( elk geval niet na 1762).

Lees meer Neem contact op