LANTAARNKLOKJE Geo.e Rowning Newmarket Ca. 1770

Lantaarnklokken

M&R182

LANTAARNKLOKJE
Gesigneerd: Geo.e Rowning Newmarket
Circa 1770
Engeland

Uurwerk
Het tussen messing platines geplaatste uurwerk heeft gaandwerk met spillegang en slinger. Het uurwerk is tevens voorzien van wekkerwerk. Het gaand- en wekkerwerk worden elk aangedreven door messing gewichten. Op de achterzijde is Jn.o Dalton gegraveerd.

Wijzerplaat
De getoogde messing grondplaat is voorzien van een verzilverde cijferring met gegraveerde en zwart ingelakte Romeinse cijfers voor de uuraanduiding. De cijferring is aan de binnenrand voorzien van kwartierstreepjes en boven de halve uren is een puntje gegraveerd. De toog is voorzien van een verzilverd rond signatuurplaatje met daarop de signatuur Geo.e Rowning Newmarket. Om het signatuurplaatje en om de cijferring zijn krullend bladmotieven gegraveerd. In het gematteerde centrum van de wijzerplaat bevindt zich de verzilverde wekkerschijf. Deze is voorzien van gegraveerde Arabische uurcijfers. De opengezaagde hartvormige punt van de stalen wijzer geeft de tijd aan en met de achterzijde van de wijzer wordt de wekkertijd ingesteld op de wekkerschijf.

Kast
De gehele kast is vervaardigd van messing en is aan beide zijden voorzien van een deurtje. De getoogde wijzerplaat steekt aan alle zijden naast het kastje uit en is versierd om de cijferring met gegraveerde krullend bladmotieven. Bovenop, deels achter de toog, is de bel geplaatst met een enkele beugel.

Gangduur 24 uur

*€ 9800

Hoogte 13 cm.
Diepte 8,5 cm.
Breedte 7,5 cm.

Literatuur
Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, blz. 674.

De maker:
George Rowning, Newmarket ( Cambs) werd geboren in 1750. Hij is een zoon van uurwerkmaker John Rowning (overleden in 1771). Hij was werkzaam tot 1784 en in 1785 is hij gestorven.

Lees meer Neem contact op