LANTAARNKLOK MET EMAILLE WIJZERPLAAT Ca.1750

Lantaarnklokken

M&R192

LANTAARNKLOK MET EMAILLE WIJZERPLAAT
Circa 1750
Frankrijk

Uurwerk
Tussen stijlen geplaatst messing uurwerk op horizontale spillegang met slinger. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf dat de uren voluit slaat op een bel. Het gaand- en slagwerk worden elk door een loden gewicht aangedreven.

Wijzerplaat
Op de rechthoekige messing voorplaat is een wit geëmailleerde ronde wijzerplaat aangebracht, die voorzien is van zwart geëmailleerde Romeinse cijfers voor de uur-aanduiding, Arabische cijfers voor de vijf-minuten aanduiding en een rand met streepjes voor de overige minuten. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van ajourgezaagde en gegraveerd messing. De emaille wijzerplaat wordt omlijst door een messing geprofileerde rand, die aan beide zijden naast het klokje uitsteekt.

Kast
De kast is in zijn geheel uit messing vervaardigd. Aan beide zijden van de kast zijn deurtjes gemonteerd. De pinakels aan de onder- en bovenkant van de kast zijn geprofileerd. Op de kast staan geprofileerde finials waartussen ajourgezaagde belhekken zijn geplaatst. Aan de finials is het messing bellenkruis gemonteerd dat de bel draagt en dit bellenkruis wordt bekroond door een geprofileerde messing finial.

Loopduur 12 uur

Hoogte 19 cm
Breedte 10 cm
Diepte 10 cm

Lees meer Neem contact op