LANTAARNKLOK met balans van William Bowyer Fecit Ca. 1630 Engeland

Lantaarnklokken

M&R186

LANTAARNKLOK
Gesigneerd: William Bowyer Fecit
Circa 1630
Engeland

Uurwerk
Deze door gewichten aangedreven lantaarnklok heeft een tussen stijlen geplaatst uurwerk met horizontale spillengang en balans. De balans is boven op het uurwerk geplaatst. Het uurwerk is voorzien van slag- en wekkerwerk. Het slagwerk op sluitschijf slaat de hele uren voluit slaat en heeft het half uur een passeerslag op een bel.

Wijzerplaat
De messing wijzerplaat heeft een zwarte cijferring met Romeinse uurcijfers, halfuuraanduidingen en een kwartierverdeling. Het centrum is versierd met bloem- en bladmotieven. De tijd wordt aangegeven door één ajourgezaagde stalen uurwijzer, waarachter de messing wekkerschijf met gegraveerde Tudor-roos is geplaatst. De wektijd wordt aangegeven met de achterzijde van de wijzer. De maker heeft de wijzerplaat aan de onderzijde gesigneerd William Bowyer Fecit.

Kast
De messing kast is klassiek van vorm en heeft aan beide zijden een deur. Op de hoeken zijn pilaren aangebracht met aan de bovenkant een pinakel en aan de onderzijde een knop Tussen de pinakels zijn ajourgezaagde en gegraveerde belhekken geplaatst, waarbij de voorste fret is gegraveerd. Op de pinakels is een belkruis met de bel bevestigd, dat wordt bekroond door eenzelfde pinakel.

Gangduur: 12 uur

Hoogte: 40 cm.
Breedte: 15 cm.
Diepte: 18 cm.
Literatuur
– B. Loomes, Watchmakers of the World, blz 36.
– The John Taylor Collection, No.137.
– Georg White, English Lantern Clocks

Bowyer
William Bowyer wordt gezien als een van de meest prominente en invloedrijke makers van lantaarnklokken die werkten in Londen van 1580 tot 1640. Hij werkte in London van 1626 tot 1647, volgens de inschrijving van de Clockmakers Company.

 

Lees meer Neem contact op