IJZEREN WANDKLOK POLYCHROOM Ca. 1590

IJzeren wandklokken Wandklokken

M&R141

IJZEREN WANDKLOK POLYCHROOM
Circa 1590
Duitsland

Uurwerk
Het tussen stijlen geplaatste smeedijzeren uurwerk van deze wandklok is voorzien twee achter elkaar geplaatste werken. Het gaandwerk heeft een verticale spillegang met een balans. Hier achter is het slagwerk geplaatst. Het slagwerk op sluitschijf slaat de uren voluit op een bel. Onder de bel beweegt het balanswiel zich. Het gaand- en slagwerk worden elk door een gewicht aangedreven. In de linkervoorstijl is een punchmark aangebracht

Wijzerplaat
De toogvormige ijzeren wijzerplaat is in zijn geheel beschilderd. De wijzerplaat heeft een cijferring met Romeinse cijfers voor de uur-aanduiding en een halfuurs-aanduiding tussen de uurcijfers in de vorm van een rood ruitje. Een stalen wijzer met een handje geeft de tijd aan. De achterzijde van de wijzer heeft een maantje. De wijzer zit vast aan het draaiende uurrad in het centrum. Dit uurrad is versierd met een geschilderde zon. Aan weerszijden naast de cijferring zijn zuiltjes geschilderd, aan de onderzijde een tegelvloer en in de toog een vliegende uil boven een zandloper. De uil wordt geflankeerd door een levende tak aan de linkerzijde en een dode tak aan de rechterzijde.

Kast
De gehele kast van deze beschilderde wandklok is van ijzer vervaardigd. Aan de bovenzijde is de bel bevestigd met een ijzeren belhek en ter versiering zijn rozetten aangebracht. De bel worden bekroond met een pinakel van ijzer, die uitloopt in krullen.
Loopduur 12 uur

Hoogte  35 cm
Breedte 16 cm
Diepte   16 cm

Lees meer Neem contact op