IJZEREN WANDKLOK POLYCHROOM Ca. 1580 Duitsland

IJzeren wandklokken Wandklokken

M&R144

IJZEREN WANDKLOK POLYCHROOM MET SLAGWERK
Circa 1580
Duitsland

Uurwerk
Het tussen stijlen geplaatste ijzeren uurwerk is voorzien van een spillegang met balans. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf dat de hele uren voluit slaat. Het uurwerk is tevens voorzien van een wekkerwerk. Het gaand-, slag- en wekkerwerk zijn achter elkaar geplaatst en worden elk door een gewicht aangedreven.

Wijzerplaat
De toogvormige ijzeren wijzerplaat is in zijn geheel beschilderd. De wijzerplaat heeft een cijferring met Gotische cijfers voor de uur-aanduiding en een halfuurs-aanduiding tussen de uurcijfers in de vorm van een ruitje. Een stalen wijzer in lansworm geeft de tijd aan. De achterzijde van de wijzer heeft een maantje. De wijzer zit vast aan het draaiende rad in het centrum. Dit rad is voorzien van Arabische cijfers en gaatjes voor de wekkerinstelling. Door van een ijzeren pennetje in een gaatje bij de wektijd te steken wordt de wekker ingesteld. Het centrum van het rad is versierd met een ster. Op alle hoeken naast de cijferring zijn krullend bladmotieven geschilderd.

Kast
De gehele kast is van ijzer vervaardigd en is beschilderd in een gele kleur, versierd met krullend blad- en bloemmotieven en aangezet met bladgoud. Achter de toog is de bel op de kast geplaatst en aan beide zijden heeft het uurwerk een deurtje.

Gangduur 1 dag

Hoogte     34 cm.
Breedte  11,5 cm.
Diepte   12,5 cm.

Literatuur
-Horloges Gothiques, Musée d’Horlogerie Le Locle, p. 67.
-Lothar Krombholz, Frühe Hausuhren mit Gewichtsantrieb, München, 1984.

Lees meer Neem contact op