HAAGSE KLOK Pieter Visbagh fecit Hagae Ca. 1680 Nederland

Haagse klokken & Religieuses

M&R43

HAAGSE KLOK
Gesigneerd: Pieter Visbagh fecit Hagae
Circa 1680
Nederland

Uurwerk
Messing platine-uurwerk met spillegang en slinger en cycloïdale boogjes. Het gaandwerk wordt door een, in een veerton geplaatste, veer aangedreven. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf, dat de hele uren voluit slaat op een bel. De halve uren worden eenmaal, op dwangslag, geslagen. De bel is op het uurwerk geplaatst. Op de achterplatine is de signatuur Pieter Visbagh fecit Hagae.

Wijzerplaat
De messing grondplaat is bekleed met fluweel en is voorzien van een messing vergulde skelet-cijferring. Deze is voorzien van Romeinse cijfers voor de uur aanduiding, een halfuuraanduiding tussen de uurcijfers en kwartierstreepjes. Op de buitenste rand zijn Arabische vijfminuut-getallen gegraveerd en streepjes voor de overige minuten. Het opwindgat is bij de VII geplaatst. De ajourgezaagde uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van verguld messing. Onder de cijferring is een messing verguld ornament aangebracht met de signatuur Pieter Visbagh Hagae. De letters lopen door in krulmotieven. In de twee bovenhoeken naast de wijzerplaat zijn gegoten messing vergulde cherubijntjes als versiering aangebracht.

Kast
De grenenhouten kast is met ebbenhout gefineerd. De klok heeft aan de voorzijde een deurtje. De frontdeur is voorzien van glas waardoor de wijzerplaat zichtbaar is. Het venster is voorzien van een geprofileerde ebbenhouten rand en wordt geflankeerd door twee getorste zuiltjes. Als de deur geopend is kan men met een schuifje ter hoogte van de III de wijzerplaat met het daaraan gemonteerde uurwerk naar voren draaien. De achterzijde is aan de binnenkant versierd met inlegwerk in de vorm van een ster. De beide zijkanten zijn voorzien van een rechthoekig venster. Het toogvormig fronton wordt versierd door een geprofileerde rand en is het midden doorbroken. De lijst aan de bovenzijde is eveneens geprofileerd. Achter het fronton aan de bovenzijde van de klok bevindt zich de bel en aan de achterzijde zijn twee ophangogen aangebracht waarmee de klok aan de muur bevestigd kan worden. Onder de klok zijn zes bolpootjes aangebracht.

Gangduur 1 week

Hoogte 37 cm.
Breedte 28 cm.
Diepte 13,5 cm.

*Prijs op aanvraag

Literatuur
E. Morpugo, Nederlandse klokken- en horlogemakers vanaf 1300, blz. 133.
Dr. R. Plomp, Spring-driven Dutch pendulum clocks, 1657-1710, blz. 236.

Visbagh
Pieter Visbagh/Visbach werd omstreeks 1634 geboren in Den Haag en overleed aldaar in 1722. Van 1646-1652 was hij in de leer bij Salomon Coster en ging van daar naar Middelburg. Waarschijnlijk werkte hij daar bij Adam Oosterwijck, vader van Severijn. Na Costers dood in 1659 keerde hij terug naar Den Haag en nam van de weduwe Coster de werk¬plaats over met onder andere de verplichting de nog jonge leerling Christiaan Reynaart in dienst te houden. Een van de getuigen bij het hiervoor opgemaakte contract was Jacobus van Leeuwarden, de vader van J.J. van Leeuwarden. Hij huurde het huis aan de Wagenstraat/hoek Veerkade en kocht het in 1671. Van 1660 tot 1685 à 1690 was hij de belangrijkste maker van Den Haag. Talrijke klokken zijn van hem bewaard gebleven. Hij was de eerste deken van het in 1688 opgerichte Haagse gilde. Zijn jongere broer Geerlof, geboren in 1643, was eveneens uurwerkmaker. Van zijn zoon Frederik, geboren 1662, is bekend dat hij als opvolger van zijn vader belast was met het onderhoud van de klok in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Lees meer Neem contact op