HAAGSE KLOK Geerlof Visbagh Fecit Hagae Ca. 1680
M&R44
HAAGSE KLOK
Gesigneerd: Geerlof Visbagh Fecit Hagae
Circa 1680
Holland
Uurwerk
Het messing uurwerk bestaat uit gaand- en slagwerk, opgebouwd tussen twee platines, die verbonden zijn door baluster-gevormde pilaren. Het wordt aangedreven door één veerton met dubbele vertanding. Het gaandwerk is uitgevoerd met spillegang en korte slinger, opgehangen aan een draadje tussen cycloïdeboogjes. Het slagwerk wordt geregeld door een sluitschijf en geeft de hele uren voluit aan op een bel. De maker heeft het uurwerk op de achterplatine gesigneerd Geerlof Visbagh Fecit Hagae.
Wijzerplaat
De met zwart fluweel beklede grondplaat heeft een verguld messing skelet-cijferring. Deze is voorzien van Romeinse uurcijfers met halfuur-aanduidingen. De tijd wordt aangegeven door één zeer fraai uitgevoerde ajourgezaagde en gegraveerde verguld messing uurwijzer. Op de vier hoeken naast de cijferring zijn ter versiering vier gedreven opengewerkte verguld messing ornamenten in blad- en bloemmotief aangebracht. Het opwindgat bevindt zich in het centrum en is voorzien van een bewerkte verguld messing ring.
Kast
De met ebbenhout gefineerd grenenhouten kast heeft aan de bovenzijde een onderbroken geprofileerde timpaan, waarachter de bel is geplaatst. In de opening is een sokkel geplaatst met een gedraaide vaasvormige houten pinakel. Aan weerszijden van de deur zijn halfronde zuiltjes geplaatst op hoog uitgevoerde basementen met aan de bovenzijde strakke Dorische kapitelen. Beide zijden zijn voorzien van een rechthoekig venster met een geprofileerde lijst zodat het uurwerk zichtbaar is. De klok rust op vijf bolpootjes, de vijfde om te voorkomen dat de klok, wanneer deze wordt toegepast als tafelklok, voorover valt bij opening van het deurtje.
Gangduur 1 week
Hoogte 48 cm.
Breedte 35 cm.
Diepte 13 cm.
Literatuur
Dr. R. Plomp, Spring-driven Dutch pendulum clocks 1657-1710, blz. 216-242.
De maker
Geerlof Visbach werd geboren in 1643. Hij was werkzaam in Den Haag omstreeks 1680 en stierf in 1709. Hij was de jongere broer van de beroemde maker, Pieter Visbagh (1634-1722), ook werkzaam in Den Haag.