FRIESE STOELKLOK Ca. 1775 Holland

Wandklokken

M&R140

FRIESE STOELKLOK
Circa 1775
Holland

Uurwerk

Deze buitengewoon fraaie Friese stoelklok heeft een kooiframe-uurwerk op spillegang met slinger, met ijzeren onder- en bovenplaat en geprofileerde stellingpoten. Het uurwerk is voorzien van slagwerk op sluitschijf, dat de hele uren voluit slaat op een bel en de halve uren eenmaal. Het uurwerk is tevens voorzien van een wekkerwerk. De raderen zijn vervaardigd van messing met stalen assen. De gewichten zijn geheel vervaardigd van lood en zijn bekleed met messing.

Wijzerplaat
De beschilderde ijzeren wijzerplaat heeft een cijferring met zwart geschilderde Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en halfuur-tekens tussen de uurcijfers. Rond de uurgetallen zijn Hollandse boogjes geschilderd met daartussen Arabische cijfers voor de vijfminuten-aanduiding. Boven de cijferring zijn twee cherubijntjes geschilderd met daartussen een bloemenvaas. In de hoeken onder de cijferring zijn roosjes geschil¬derd en in het centrum een Hollands landschap. De uur- en minuutwijzers zijn vervaardigd van gegoten messing. De uurwijzer heeft in het midden de wekker¬instelling, voorzien van Arabische uurcijfers en een messing wijzertje.

Kast
De ijzeren uurwerkkast van deze bijzonder fraaie Friese stoeklok is beschilderd en heeft aan beide zijden een deurtje met een getoogd venster waardoor het uurwerk zichtbaar is. Boven en onder de deurtjes is een ornament geplaatst, net als aan de boven- en onderzijde van de wijzerplaat. Het ornament onder de wijzerplaat is voorzien van een engelenkopje. Het ornament boven de wijzerplaat is voorzien van een wapenschild en heeft aan de bovenzijde een masker dat geflankeerd wordt door dierfiguren. De uurwerkkast staat met vier geprofileerde poten op de console, de zogenaamde stoel. De stoel zit bevestigd aan de achterplank. Deze is voorzien van beschilderde oren. De kap aan de bovenzijde is voorzien van een ornament, voorstellende een wapenschild dat door twee leeuwen wordt vastgehouden. Ook zijn er twee voorstellingen van vrouwe Europa op de stier.
Alle ornamenten zijn vervaardigd van verguld lood

Loopduur  12 uur

Hoogte       72 cm
Breedte   30.5 cm
Diepte         26 cm

Literatuur: J. Zeeman, De Nederlandse stoelklok.

Lees meer Neem contact op