FRANSE REISKLOK Bolviller a Paris 384 Ca. 1850

Reisklokken

M&R119a

REISKLOK
Gesigneerd: Bolviller a Paris 384
Circa 1850
Frankrijk

Uurwerk
Franse reisklok met messing platine-uurwerk op Engelse ankergang en balans. Het zaagslagwerk slaat de hele uren voluit en de halve uren eenmaal op en bel. Men kan het slagwerk laten repeteren door het knopje op de kast in te drukken. Het uurwerk is tevens voorzien van een wekkerwerk. Het gaand-, slag- en wekkerwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. Op de achterplatine bevinden zich de wijzerverzettingen en de opwindstaven voor gaand-, slag- en wekkerwerk. De achterplatine is gesigneerd en genummerd Bolviller a Paris 384.

Wijzerplaat
De rechthoekige, wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van twee cijferringen. De bovenste grote cijferring is voor de tijdsaanduiding en heeft Romeinse cijfers voor de uur aanduiding en streepjes voor de minuten en de seconden. De ‘Breguet’ uur- en minuutwijzers en de centrale secondewijzer zijn vervaardigd van geblauwd staal. Onder op de cijferring onder de VI staat de signatuur van de uurwerkmaker Bolviller Paris. De kleine cijferring onder op de wijzerplaat dient voor de wekkerinstelling en is voorzien van Arabische uurcijfers en een blauwstalen wijzertje.

Kast
De ‘engraved’ kast van deze Franse reisklok is vervaardigd van vuurverguld messing en is  geheel rijkelijk gegraveerd in fraai krullend bladmotief. Alle zijden zijn voorzien van gefacetteerd glas, waardoor het uurwerk zichtbaar is. De bovenzijde is eveneens voorzien van gefacetteerd glas waardoor de balans en de réglage zichtbaar zijn. Tevens zijn hier het repetitie en het handvat geplaatst. Aan de achterzijde bevindt zich de deur en door het glas heeft men zicht op de achterplatine waar zich de bel, wijzerverzettingen en opwindstaafjes voor het gaand-, slag- en wekkerwerk bevinden.

Gangduur 1 week

Hoogte 20 cm
Breedte 11 cm
Diepte 9,5 cm

*Prijs € 15500

Literatuur
Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, blz.65                                                                                                   Derek Roberts, Carriage and other Travelling Clocks, blz. 73, Fig. 4-7
Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, blz. 83.

De maker
Bolviller was als klokkenmaker werkzaam in Parijs van 1830 tot 1870.

Lees meer Neem contact op