KOLOMPENDULE Le Roy h.r du Roi a Paris Ca. 1825

Pendules

M&R65a

KOLOMPENDULE
Gesigneerd: Le Roy h.r du Roi a Paris
Circa 1825
Frankrijk

Uurwerk
Het door veren aangedreven messing platine-uurwerk heeft gaand- en slagwerk. Het gaandwerk is uitgevoerd met pennengang en compensatieslinger met stelschroef om het uurwerk gelijktikkend te maken. Het door een sluitschijf geregelde slagwerk geeft de uren voluit en de halve uren met één slag op een bel aan. De klok wordt aan de voorzijde opgewonden.

Wijzerplaat
Ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat, voorzien Romeinse uurcijfers met vijfminuten en minuutverdeling. De opwindgaten bevinden zich bij de IIII en de VIII. De tijd wordt aangegeven door twee geblauwd stalen Breguet-wijzers. De klok heeft tevens een rechte centrale geblauwd stalen secondewijzer. De rand om de wijzerplaat is geguillocheerd. De maker heeft de klok onder het midden van het centrum van de wijzerplaat gesigneerd Le Roy h.r du Roi a Paris.

Kast
De vuurvergulde messing kast bestaat uit een onder- en een bovenblok verbonden door vier zuilen. Tussen de voorste twee is het ronde, messing uurwerk en de slinger geplaatst. De compensatieslinger is vervaardigd van verguld messing en staal. Er is een regelmoer onder het compensatierooster aangebracht waarmee het uurwerk kan worden uitgeregeld. Onder de slinger op de voet van de klok is een verguld messing bakje aangebracht, met daarop de tekst DEGRES DU CERCLE en een schaalverdeling 4-0-4. In deze ruimte beweegt zich de slinger. De bovenkant van de klok heeft een gladde fries die aan de voorzijde een versiering heeft en een geprofileerde rand. De rechthoekige voet rust op vier geguillocheerde kussenvormige pootjes.

Gangduur 1 week

Hoogte: 53,5 cm.
Breedte: 30,5 cm.
Diepte: 19,5 cm.

Literatuur: Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français. blz. 406 – 409.

Lees meer Neem contact op