ENGELSE STRUTKLOK Hunt & Roskell London Ca. 1860

Reisklokken Varia

M&R117B

STRUTKLOK
Gesigneerd: Hunt & Roskell London
Circa 1860
Engeland

Uurwerk
Engelse strutklok met platine-uurwer, ankergang en regelbare balans met spiraalveer. De veer wordt aan de achterzijde opgewonden.

Wijzerplaat
De ovale verzilverde wijzerplaat is in zijn geheel contra-gegraveerd in bloem- en krullend bladmotieven en is voorzien van een cijferring met Romeinse cijfers voor de uuraanduiding. De minuten worden aangegeven met de streepjes rond de uuraanduiding. De uur- en mi¬nuutwijzers zijn van geblauwd staal vervaardigd. Onder de cijferring wordt in een halve cirkel de datum aangegeven. De datum rand is voorzien van Arabische getallen en een rechte blauwstalen wijzer. De wijzerplaat wordt afgeschermd door ovaal, gefacetteerd glas in een messing verguld en contra-gegraveerd lunet.

Kast
De kast van deze Engelse struktklok is vervaardigd van verguld messing en is in zijn geheel versierd met contra-gravures in bloem- en krullend bladmotief. Op de achterzijde is het uurwerk voorzien van een opwind-as en de wijzerverzetting , waarmee de wijzers op de juiste tijd gezet kunnen worden. Hierboven is een glad luikje aangebracht en met het knopje dat zich boven het luikje bevindt kan het geopend worden en wordt de regelbare balans zichtbaar en de gegraveerde signatuur Hunt & Roskell London. De voet van het klokje is voorzien van een thermometer met op een verzilverd plaatje de aanduiding van de temperatuur in graden Fahrenheit. Aan de achterzijde van de voet is een knopje aangebracht waarmee het ovalen klokje gekanteld kan worden. De voorzijde is versierd met vierkante blauwstalen schroeven. Het klokje kan neergezet worden op het draaibare voetje dat zich aan de onderzijde bevindt. Aan de bovenzijde van de klok is een versiering in de vorm van een ophangoog aangebracht.

Gangduur 8 dagen

Hoogte 17,5 cm.
Breedte 10,2 cm.
Diepte 8,5 cm. (met voetje)

Literatuur: B. Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, blz. 402

Hunt & Roskell:
Hunt & Roskell London, New Bond Street en ook Old Bond Street, werkzaam van 1844-1890, Silversmiths & Jewellers to the Queen, opvolgers van Mortimer & Hunt na pensionering van Mortimer.

Lees meer Neem contact op