CONTRA-BAKBAROMETER Solaro en Butti te Amst. Holland

Chronometers & Barometers

M&R170

CONTRA-BAKBAROMETER
Gesigneerd: Solaro en Butti te Amst.
Circa 1815
Holland

Schaal
De barometer heeft gegraveerde tinnen schaalplaten, waarvan de linker door de makers is gesigneerd Barometer Thermometer en Controleur door Solaro en Butti te Amst. In het midden is een buis van Torricelli geplaatst, met links een schaalverdeling in Engelse duimen en rechts een schaal in Rijnlandse duimen. De rechter schaalplaat heeft aan de rechterzijde over de gehele lengte de schaalverdeling voor de contrabuis in Engelse duimen: dit is de contraleur, de buis met vloeistof die rechts in de kast zichtbaar is. Door het gebruik van een contrabuis is de schaalverdeling sterk vergroot, waardoor de aflezing nauwkeuriger kan geschieden. Om de aflezing te vergelijken met een vorige aflezing en nauwkeurig te kunnen aflezen is er een messing tendenswijzer, die bediend wordt met een knopje aan de rechterzijde. Links is er een kwikthermometer onder de signering, die een schaalverdeling in Fahrenheit en Réaumur heeft. De schaalplaten hebben aan de bovenzijde de vorm van een vaas met afhangende guirlandes en aan de onderzijde een versiering in de vorm een fantasiemotief met kwastje.

Kast
De met satijnhout en palissander gefineerde eikenhouten kast heeft met citroenhout ingelegde biezen. Het bakje is aan de voorzijde ingelegd met een sierrand en heeft aan de randen palissanderhouten lijsten. Het deurtje voor de schaalplaten is voorzien van glas in een mahoniehouten sponning, voorzien van een ingelegde rand. De deur wordt geflankeerd door twee palissander zuilen, met messing basementen en Korintische kapitelen. Het driehoekige timpaan, boven de fries, is afgezet met geprofileerde palissander randen en wordt onderbroken door een palissander vaas. Aan de bovenkant van het bakje zijn gedraaide buisbeschermers aangebracht, terwijl de onderzijde wordt gesierd met gedraaide knoppen.

Lengte: 124 cm
Breedte: 27,5 cm
Diepte: 12 cm

Literatuur:
– Bert Bolle, Barometers in beeld, Lochem, 1983, blz. 237, noot 140, blz. 240, noot 208 en 216.
– Bert Bolle, Barometers, Haarlem, 1978, blz. 238 en 239.
– Th. H. van Cotthem, 200 Jaar antieke barometers 1670-1870, Schiedam, 1977, blz. 147.

De makers
Compagnonschap tussen (mogelijk) J. Solaro en Donato Butti, werkzaam vanaf ca. 1800 aan de Vijgendam 39 te Amsterdam, waar in de 19e eeuw meerdere firma’s met andere namen actief waren. Die van Solaro & Butti verdween in 1840.

Butti: Donato Butti werd geboren in 1766 in Lalio in Italië. Hij was werkzaam in Amsterdam vanaf 1793, poorter 1794. Sinds ca. 1800 werkzaam op Vijgendam nr. 39. Uitgebreid familiebedrijf op dit adres met zoon of broer Alberto, zoon Carolus (geboren 1795 in Amsterdam), zoon Antonius (geboren 1797 in Amsterdam) en zoon Donato jr. In 1822 adverteerden ze met de naam ‘D. Butti en Zoonen, Vijgendam 39’. Op hetzelfde adres ca. 1800-1825 ook firmanamen Gebr. Butti en Gebr. Butti & Comp. Tot ca. 1840 ook Solaro & Butti. Het bedrijf werd na het overlijden van Donato Sr. voortgezet onder andere door Donato jr. tot ver na 1850.

Lees meer Neem contact op