CARRIAGEKLOK Paul Garnier Paris Ca. 1850 Frankrijk

Reisklokken

M&R111a

CARRIAGEKLOK
Gesigneerd: Paul Garnier Paris
Circa 1850
Frankrijk

Uurwerk
Messing platine uurwerk op ankergang met balans. Het uurwerk is voorzien van slagwerk met repetitie dat de hele uren voluit en de halve uren eenmaal op een gongstaaf slaat. Tevens is er een wekkerwerk aanwezig. Het gaand-, slag- en wekkerwerk worden elk aangedreven door een in een veerton geplaatste veer. Op de achterplatine is de signatuur Paul Garnier Paris en het nummer 4541 gegraveerd. Tevens bevinden zich hier de gongstaaf, de opwindstaven en de staafjes voor de wijzerverzetting en wekkerinstelling.

Wijzerplaat
Rechthoekige, wit geëmailleerde wijzerplaat voorzien van twee cijferringen. De bovenste, grote cijferring dient voor de tijdsaanduiding en heeft Romeinse cijfers voor de uuraanduiding, Arabische vijfminuten aanduidingen en minutenstreepjes. In het centrum bevinden zich de geblauwd stalen uur- en minuutwijzers. De onderste, kleine cijferring is voor de wekkerinstelling, voorzien van Arabische uurcijfers en een blauwstalen wijzer.

Kast
De ‘engraved’ kast is vervaardigd van verguld messing. Alle zijden zijn voorzien van gefacetteerd glas, waardoor het uurwerk zichtbaar is. De bovenzijde is eveneens voorzien van gefacetteerd glas waardoor de balans en de réglage zichtbaar zijn. Tevens bevinden zich hier de repetitieknop en het handvat. Aan de achterzijde bevindt zich de deur.

Gangduur 1 week

Hoogte 16 cm. (inclusief handvat)
Breedte 7,5 cm.
Diepte 8,5 cm.

*Prijs € 8500

Literatuur
– Tardy, Dictionnaire des Horlogers Français, p. 246.
– C. Allix, Carriage clocks (E3), blz. 54 e.v.
– Antiquorum 14 nov. ’93 (G2), blz. 348.

Garnier
Paul Garnier werd geboren in Epinal (Vosges) in november 1801. Zijn familie was zeer muzikaal; zijn ouders speelden pijporgel en vervaardigden ze ook. Hij ging in 1820 naar Parijs om te gaan werken bij de bekende firma van Lepine. In 1825 zette hij zijn eigen zaak op aan de Rue Taitbout. In 1827 ontving hij de zilveren medaille voor een astronomische regulateur die hij tentoonstelde op de Paris Exhibition. In 1830 kreeg hij de gelegenheid, door de uitvinding van een nieuw echappement, van een ongecompliceerde ontwerp en eenvoudige fabricagemethode, om een nieuwe soort carriage klokken te produceren voor een redelijke prijs. Hij was degene die de Franse carriageklok misschien niet uitgevonden heeft, doch ze gestandaardiseerd heeft, wat heeft geleid tot de ontwikkeling van een enorme industrie. Paul Garnier was lid van de Société des Horlogers en kreeg de kans om Antide Janvier te ontmoeten. Deze nam hem aan als zijn leerling. Garnier stierf in 1869.

Lees meer Neem contact op