REISKLOK met FOEDRAAL Ch.s Grottendieck à Bruxelles Ca. 1890

Reisklokken

M&R123

REISKLOK (Breguet stijl)  met ORIGINEEL FOEDRAAL
Gesigneerd: Ch.s Grottendieck à Bruxelles
Circa 1890
Frankrijk-België

Uurwerk
Deze bijzonder fraaie elegante reisklok is uitgevoerd met een messing platine-uurwerk op Zwitsers ankergang en regelbare balans. Het uurwerk is voorzien van wekkerwerk en slagwerk. Het slagwerk met repetitie slaat ‘Sonnerie’, d.w.z. het slaat de hele uren voluit en de halve uren eenmaal op een gongstaaf. Wanneer het repetitieknopje wordt ingedrukt slaat de klok de hele uren. Het gaand-, wekker- en slagwerk worden elk aangedreven door een veer in een veerton. Gesigneerd op de achterplatine door de wederverkoper Ch.s Grottendieck à Bruxelles, tevens bevinden zich op de achterplatine de opwindstiften, de wijzerverzettingen en de gongstaaf. Aan de onderzijde bevindt zich de bediening Sonnerie/Silence om het slagwerk aan of uit te zetten.

Wijzerplaat
De wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van twee cijferringen. De grote cijferring aan de bovenzijde is voorzien van Romeinse cijfers voor de uuraanduiding en minuten¬streep¬jes. De ‘Breguet’ uur- en minuutwij¬zers zijn vervaardigd van geblauwd staal. De wijzerplaat is gesigneerd Grottendieck. De kleine cijferring onder is voor de wekker¬instel¬ling en is voorzien van Arabische cijfers en geblauwd stalen ‘Breguet’ wijzers.

Kast
Deze fraaie elegante reisklok in Breguet Empire stijl heeft een ‘Corinthian column’ kast en is vervaardigd van verguld messing. Op de vier hoeken zijn Corinthische zuilen aangebracht en bovenop sierlijke knopjes. De kast is versierd met rozetten. Onzichtbaar in de kast gestempeld Ed. Chartier. De beide zijkanten en de bovenzijde zijn voor¬zien van gefacet¬teerd glas, waardoor het uurwerk zichtbaar is. Door het venster aan de bovenzijde is de regelbare balans zichtbaar. De kast is bovenop voorzien van een sierlijk handvat in de vorm van twee zwanen. Op de messing vergulde achterzijde is aan de bovenzijde de reglage aangebracht. Hieronder bevinden zich de opwindstiften en wijzerverzettingen van het gaand-, wekker– en slagwerk. In een ovaal staat Grottendieck Bruxelles gegraveerd.

Gangduur 1 week

Hoogte 16 cm (inclusief handvat)
Breedte 9.5 cm
Diepte 8 cm

*Price € 12000

Literatuur
– Brian Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, p. 327
– Eddy Fraiture, Belgische uurwerken en hun makers A-Z, p. 213
– Allix & Bonnet, Carriage clocks, p. 47 (overeenkomstige reisklok)

Chartier
Ed. Chartier Paris, France, clockmaker, watchmaker & jeweller ca. 1880-1900.

Grottendieck
Charles Grottendieck was een Belgische handelaar en klokkenmaker in Brussel. Hij kreeg de titel ‘Clockmaker to the King and Queen’ in 1890.

Lees meer Neem contact op