ATMOSKLOK Atmos Pendule Perpetuelle, Brevets J.L. Reutter S.G.D.G. 3887 Circa 1930 Frankrijk
M&R23a
ATMOSKLOK
Gesigneerd: Atmos Pendule Perpetuelle, Brevets J.L. Reutter S.G.D.G. 3887
Circa 1930
Frankrijk
Uurwerk
Rond uurwerk met balans. Het gaandwerk wordt door een veer aangedreven. Deze veer wordt opgewonden door de temperatuur. Door veranderingen in de temperatuur wordt een ton in beweging gebracht en daardoor wordt de veer gespannen. Als de temperatuur niet verandert, is er een gangreserve voor 90 dagen. Aan de achterzijde van het uurwerk, op een band achter de aandrijfton is het uurwerk genummerd 3887. Tevens is hier een signatuurplaatje aangebracht met daarop de signatuur Brevets J.L. Reutter S.G.D.G. Made in France. Boven de aandrijfton is een wieltje aangebracht voor de reglage van het gaandwerk. Onder het uurwerk hangt de horizontale verchroomde messing balans.
Wijzerplaat
De ronde, verzilverde cijferring is voorzien van een Arabische cijfers voor de uur aanduiding, streepjes voor minuten en een kleine markering voor de vijf-minuten. De tijd wordt aangegeven door zwart stalen ‘Breguet’ vormige wijzers. De wijzerplaat is gesigneerd Atmos, Pendule Perpetuelle.
Kast
De kast is vervaardigd van verchroomd messing en is aan vier zijden voorzien van gefacetteerd glas. De voor- en achterzijde doen tevens dienst als deur. Onder de deur aan de voorzijde bevindt zich een schuif waarmee de balans vastgezet kan worden. Dit dient om de klok aan en uit te zetten en om de klok te kunnen vervoeren.
Gangduur:
Oneindig, doch bij afwezigheid van temperatuurverschillen max. 90 dagen.
Hoogte 23,5 cm.
Breedte 17,5 cm.
Diepte 14 cm.
Literatuur
– J. Zeeman, Het klokkenlexicon, blz. 17.
– Jean Lebet, Von der Luft leben, die Geschichte der Pendeluhr Atmos.
– TIJDschrift 0403, blz. 2-7.
Reutter
Jean-Léon Reutter is de uitvinder en constructeur van de Atmosklok. Hij leefde van 1899 tot 1971. In 1913 begon de Parijse ingenieur J.L. Reutter met experimenten, die uiteindelijk zouden leiden tot de productie van de Atmosklok. Hij bouwde hiermee voort op een idee, dat al in 1765 door James Cox was gelanceerd.