ASTRONOMISCHE WANDKLOK Giovanni Brugell Venetia Ca. 1700

Wandklokken

M&R132

ASTRONOMISCHE WANDKLOK
Gesigneerd: Giovanni Brugell Venetia
Circa 1700
Italië

Uurwerk
Deze buitengewone astronomische wandklok heeft een tussen ijzeren stijlen geplaatst messing raderwerk en is voorzien van spillegang en slinger met contra-reglage. Het gaandwerk wordt aangedreven door een gewicht.

Wijzerplaat
De imposante messing wijzerplaat is voorzien van diverse aanduidingen en symbolen. De centrale wijzerplaat heeft in het centrum een uuraanduiding van tweemaal 12 uur. Hieromheen draait een uurschijf voorzien van een Arabische 24-uursindeling. De zwarte delen verschuiven met de tijd en het deel van de cijferring dat zichtbaar is, is de periode tussen de zonsopgang en de zonsondergang. In de winter is er meer zwart zichtbaar dan in de zomer. Als de gegraveerde zon op de verzilverde schijf bovenaan staat geeft de blauwstalen uurwijzer op de kleinere cijferring de 12 aan. Boven de uurring staat met een groot Romeins cijfer tevens het uur aangegeven. Dit getal verspringt op het hele uur. Links naast dit uurgetal wordt in een venster de dag met het bijbehorende personage en teken aangegeven. Rechts het bijbehorende teken van de dierenriem. De kleine cijferring midden onder is voorzien van Romeinse kwartiercijfers en Arabische vijfminutengetallen. De linker cijferring geeft de maandatum aan met Arabische cijfers, de rechter cijferring de maanden van het jaar. Links onderin draait de maan rond en geeft zo de schijngestalte aan. De bol rechts onder geeft de positie van de Zodiak gedurende het jaar aan. De wijzerplaat is aan de bovenzijde versierd met vier zilveren plaquettes. De plaquette linksboven stelt Franciscus met de dieren voor. Rechts staat de wolf van Gubbio. De twee medaillons hebben voorstellingen die betrekking hebben op de kruisiging en de kruisigingswonden van Christus en zijn een verwijzing naar de stigmata die Franciscus kreeg.

Kast
De kast van deze astronnomische wandklok is vervaardigd van ebbenhout en gezwart perenhout en is zijn geheel versierd met gezwarte geprofileerde lijsten. Boven op de kast bevindt zich een halfrond timpaan waarachter de ophangogen zijn geplaatst. Het timpaan is voorzien van geprofileerde lijsten en wordt bekroond met een messing pinakel en twee messing figuren op de hoeken. De kast is aan de achterzijde voorzien van een deur en de wijzerplaat aan de voorzijde wordt geflankeerd door getorste notenhouten zuiltjes. De zuiltjes zijn voorzien van een basement en kapiteel.

Gangduur 2 dagen

Hoogte     64 cm
Breedte    44 cm
Diepte   22.5 cm

*Prijs op aanvraag

Literatuur
– E. Morpurgo, Dizionario degli orologiai Italiani, p. 29.
– B. Loomes, Watchmakers and Clockmakers of the World, p.113.
– Fioretti nr. 21 (verkort)

Brugel(l)
Circa 1700 was Giovanni Adamo Brugel(l) was werkzaam in Venetië. Hij komt uit een klokkenmakersfamilie die van oorsprong uit Würzberg, Duitsland komt.

Franciscus van Assisi/Sint Franciscus
Franciscus van Assisi (Assisi (Umbrië), 1181 – aldaar, 4 oktober 1226) leefde als religieus, werd de stichter van de kloosterorde van de Franciscanen of Minderbroeders, en werd heilig verklaard door paus Gregorius IX op 16 juli 1228.
Sint Franciscus is de Patroon van de dieren. Zijn feestdag, vier oktober is tot de Wereld Dierendag geworden. Franciscus zag de dieren als Gods schepselen. Zij leven in het volle vertrouwen op Hem. Hij noemde de dieren zijn broeders en zusters. Dieren horen er voor Franciscus helemaal bij. Zijn lievelingsdier was de leeuwerik. De beroemdste verhalen over Franciscus en de dieren zijn de preek voor de vogels en de wolf van Gubbio. In 1224 verblijft Franciscus in afzondering in de Alverno. Hier vinden enige wonderen plaats in zijn leven. Zo spreekt een broeder van Franciscus over de levitaties van hem, soms zag hij Franciscus tot boven de toppen van de bomen opgeheven. Hij krijgt er ook visioenen. Tijdens kruisverheffing, op 14 september, ziet Franciscus de lijdende Christus in een visioen. Na dit visioen beginnen wonden bij Franciscus te ontstaan aan handen en voeten en in zijn zij. Franciscus probeert deze stigmata voor de buitenwereld te verbergen.

Sint Franciscus en de bloeddorstige wolf van Gubbio
Toen Franciscus een poos in Gubbio verbleef maakte een wolf daar de omgeving onveilig. Deze at dieren en mensen. De inwoners van Gubbio durfden eigenlijk de stad niet meer uit. Franciscus kreeg medelijden met deze mensen en ging op weg naar de wolf. Toen Franciscus de wolf tegenkwam maakte hij een kruisteken en riep hem : ‘Kom hier, broeder wolf. In Christus’ naam beveel ik je mij noch iemand anders kwaad te doen’. Toen ging de wolf aan de voeten van Franciscus liggen. Franciscus beloofde dat de wolf geen kwaad gedaan zou worden als de wolf beloofde de mensen uit de omgeving geen kwaad te doen. De wolf legde zijn rechter voorpoot in de handen van Franciscus als belofte. Daarop gingen zij samen naar de stad om de gesloten vrede te bekrachtigen. Franciscus preekte tot de mensen van de stad en deze beloofden de wolf geen kwaad te doen en hem te voeden opdat hij niet meer jagen zou. Twee jaar leefde de wolf van het voedsel dat hij van de inwoners van Gubbio kreeg. De mensen vonden het jammer toen hij stierf, want hij herinnerde hen steeds aan Franciscus.

Lees meer Neem contact op