Engelse HOUTEN REISKLOK Barrauds Cornhill London Ca. 1850

Reisklokken

M&R111a

HOUTEN REISKLOK
Gesigneerd: Barrauds Cornhill London
Genummerd: 978
Circa 1850
Engeland

Uurwerk
Platine-uurwerk met duplexgang en compensatie-balans. Het gaand-, slag- en wekkerwerk worden aangedreven door een veer die in een veerton is geplaatst. Het uurwerk slaat de hele uren en is tevens voorzien van repetitie. Door aan het koordje te trekken wordt het repetitieslagwerk geactiveerd. Het gaand- en slagwerk worden aan de voorzijde opgewonden. Aan de achterzijde bevindt zich de instelling van de wekker. Op de messing voorplatine bevindt zich de silent/strike reglage. Slag- en wekkerwerk hamer op bel.

Wijzerplaat
De ronde, wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van zwarte Romeinse cij¬fers voor de uuraanduiding. Rond de uurcij¬fers worden de minuten aange¬geven door streepmarkeringen en stipjes voor de vijfminuten. Op de wijzerplaat staat de signatuur Barrauds Cornhill London en het nummer 978. De ‘Spadevormige’ uur- en mi¬nuutwij¬zers en de rechte wekkerwijzer zijn vervaar¬digd van geblauwd staal. De wijzerplaat wordt afgeschermd door een rond geslepen glas dat gevat zit in een messing lunet.

Kast
De rechthoekige kast die op messing platpootjes staat is vervaardigd van mahoniehout en afgezet met citroenhouten biesjes. Her paneel aan de rechterzijde van de kast kan geopend worden door middel van een sleuteltje, ook bevindt zich hier een uitsparing waardoor de wekker ingesteld kan worden. De kast wordt bekroond door een messing handvat.

Gangduur: 1 week

Hoogte 16 cm. (incl. handvat)
Breedte 12 cm.
Diepte 10 cm.

Literatuur
– Derek Roberts, Carriage and other travelling clocks, blz. 328 en 329.
– C. Jagger, Paul Philip Barraud, o.a. p. 149

De maker
De Barrauds waren een productieve familie van horloge- en klokkenmakers en stamt af van Philip Barraud van Angoulême (hugenoot) die rond 1680 naar Greenwich emigreerde. Ze waren met name gespecialiseerd in chronometers. Paul Philip Barraud was ‘Master van de Clockmakers Company’ in 1810 en 1811.

Lees meer Neem contact op